nedelja, 17. marec 2013

Zeleni čaj


Zeleni, črni, rdeči čaj ali pravi čaj. Vsi trije izhajajo iz ene rastline in sicer čajevca. Po sebi pa se vseeno razlikujejo po postopku načinu pridelave čaja. Uporabni del so listi, kateri so nedotaknjeni, jih torej ne fermentirajo, na tak način dobimo zeleni čaj, rdečega fermentirajo delno, črnega pa popolnoma.
Glede na postopek pridobitve čaja velja da bolj je čas fermentiran manj vsebuje snovi katere ščitijo naše telo pred različnimi vplivi, ugodno vplivajo na nas, nas poživljajo, sproščajo..
Pri pravih čajih lahko govorimo, da jih predvsem uživamo zaradi zdravilnih učinkov.
Kot prvo ste lahko vsepovsod zasledili, da zeleni čaj pomaga pri hujšanju. Poveča se poraba kalorij, polifenoli v čaju poskrbijo, da se sprošča toplota v telesu, tudi encimi vplivajo na proces presnove. Torej vsakodnevno pitje zelenega čaja, ob zdravi prehrani, in gibanju. Poleg tega vsega zeleni čaj vsebuje snovi, ki vežejo proste radikale, ki povzročajo raka. Preprečuje tudi nivo holesterola, krepi imunski sistem, preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, zmanjšuje visok krvni tlak.. Vsebuje tudi veliko ostalih zdravilnih učinkovin ki blagodejno delujejo na našo telo. Na nas deluje tudi pomirjevalno.
Ker so to tudi čaji, ki jih pijemo manj, poznamo manj njihove okuse, nam morda niso všeč lahko popestrimo ta okus s cimetom, pomarančno in limonino lupino,janežem.. vse to si pripravimo v obliki poparka,katerega dodamo zelenemu čaju. Seveda pa pogosto zasledimo tudi zeleni čaj z mlekom.