sreda, 20. marec 2013

Nenavadni sadeži tropov

Nekateri med tropskimi sadeži so precej nenavadnih oblik, barv, in včasih vse prej kot privlačnejši na oko, kaj šele, da bi pomislili, da so užitni in okusni. Vsem spodaj opisanim sadežem je skupno to, da skorja trden ovoj ali olupek varuje sočne in okusne sredice sadežev.
Anona več kot 80 vrst in zanje je značilno, da plodovi imajo enkratne in neprimerljive okuse. Prvi sadež, ki jo jih španski mornarji iz Amerike prinesli na staro celino. Sredica ima volnato, belo in rahlo vlaknato strukturo. Ima aromatičen okus, ki spominja na mešanico med ananasom in mangom.
Uporabljamo svežo, tudi primerna za pripravo sladoledov. Ima antibakterijski učinek.Rambutan je še en sadež katerega sočno notranjost varuje rdeče oranžna bodičasta lupina. Raste v deževnem tropskem gozdu zahodne Malezije. Plodovi merijo do 6 cm. V notranjosti se nahaja tanka, sveža, kislo-sladka, sočna sredica.Sadež je zrel, ko je lupina rdečkasta. Vsebuje veliko C vitamina. Uporabljajo kuhanega za sladice in za vlaganje v kompote. Paziti moramo na semena, katera so surova strupena.