sreda, 20. marec 2013

Polži - nezaželjeni gosti v našem vrtu


Najbolj nadležni vrtni škodljivci. Številne mlade sadike vrtnin in cvetlic, priljubljena hrana, katera jih privablja v naš vrt. Pri nas v Sloveniji najpogosteje delajo škodo polži brez hišice, torej lazarji, ki so rdečo-rjave barve.
Za preživetje polži rabijo vlago. Prehranjujejo se tudi s svežo hrano, solato, kolerabico, in listi rdeče pese. Škodo na rastlinicah delajo s strgalastim objedanjem.V enem dnevu lahko tudi požrejo do polovice svoje teže nežnih rastlinskih delov. Spadajo med dvospolnike, ki na leto izležejo tudi lahko 400 jajc.
Obstaja kar nekaj koristnih nasvetov kako v vrtu zatirati polža. Odvračal jih bo lesni pepel, ki ga lahko v suhem vremenu posujemo okrog vrtnin in cvetlic. Nasujemo lahko tudi snovi, ki bodo onemogočile premikanje polžev, na primer kot je kamena moka, žaganje, apnena moka. Tudi kuhinjska sol pomaga. Popolnoma naravno in okolju prijazno pa je, da med naše rastline na gredicah, posadimo rastline katere so za polže neprijetne, jih močan vonj odganja. ( gorčica, česen, čebula, žajbelj, kapucinke, žametnice )