Otroci imajo zelo visoko tveganje za alergije sploh tisti
katerih starši ali bratje in sestrice že imajo alergije. Zato je zelo pomembno
kakšno hrano otrok uživa. Tveganje da ima otrok alergijo na hrano ima tudi
prekratek čas dojenja, uvajanje goste hrane pred četrtim mesecem starosti, tudi
kajenje v nosečnosti. Gosta hrana se lahko postopoma uvaja šele po šestem
mesecu starosti. Ker je vedno več otrok z alergijami bi naj otrok dobil po
šestem mesecu starosti vso primerno hrano vendar v majhnih količinah. Samo tako
lahko telo otroka spozna alergene in imunski sistem postane bolj močan in ne
pride do alergijske reakcije. Če se alergija vseeno pojavi je potrebno alergen
oziroma tisto hrano črtati z jedilnika. Nekatere alergije izginejo do drugega
leta starosti, alergije kot so na jajca, mleko, gluten pa lahko trajajo celo
življenje.
Alergija na laktozo: pri tej alergiji se pojavi napenjanje, driska,
krči v trebuhu, slabost. Pri tej alergiji telo ne more prebaviti mlečnega
sladkorja. Alergija na sadje kot so jagode, kivi se pokaže z izpuščaji. Huda
alergija se lahko pokaže tudi z uživanjem oreščkov prav tako je zelo huda
alergija na gluten.
Pri alergiji na gluten se pojavi driska, napihnjenost, prebavne
motnje lahko tudi zaprtost, napihnjen trebušček, okončine mišice postanejo
ohlapne. Pri alergiji na gluten se pojavi slabokrvnost, vnetje želodčne
sluznice. Gluten je skrit v številnih izdelkih, kot so pšenica, rž, ječmen, oves,
gotovi pripravljene jedi, kruh ,testenine in še veliko več.. Pri alergiji na
gluten je nujna doživljenska brezglutenska
dieta.
Zelo močen alergen so tudi jajca. Prav tako so jajca v
večini pripravljenih izdelkov kot so
čokolada,sladoled,majoneza,testenine,pecivo in še mnogo več. Alergija na jajca
se pokažejo v koži kot tudi v prebavnih motnjah.
V vsakem primeru ko opazite pri otroku da reagira na hrano
ki povzročajo motnje poiščite zdravniško pomoč.