torek, 19. marec 2013

Spanje dojenčka ponoči


Dojenčki zelo pogosto zamenjajo noč za dan. Podnevi spijo, ponoči so budni. Že takoj na začetku bodite pozorni pri dojenčku na stanja zaspanosti in budnosti in se tudi tudi takoj odzovite. Če vam bo zaspal med hranjenjem ga položite v njegovo posteljico. Če je otrok buden se z njim igrajte. Prav z razločevanjem spanja in budnosti mu boste nekako sporočili kdaj je noč in kdaj dan. Prav tako poskusite nekako ugotoviti razliko med dremežem in spanjem. Zvečer dojenčka okopajte, mu preberite kako pravljico in ga oblecite v pižamo. Tako bo dojenček počasi dojemal da pa je čas za spanje.
Da bo otrok lažje zaspal mu dajte plišasto igračo ali odejico katera bo samo njegova lastnina. Ta igrača naj spremlja otroka ves čas med spanjem. Seveda je pomembno tudi nočno hranjenje. Hrano ponoči obravnavajte drugače kot podnevi.
Seveda novorojenček pogosto je, zato se bo zbudil tudi ponoči. Hranjenje ponoči naj bo mirno, podnevi družabno. Če se dojenček ponoči zbudi takoj stopite do njega in ga nahranite. Če dojenček ponoči spi ne govorite in ne prižigajte luči.
Preprosto ustvarite mirno in zaspano atmosfero, dojenček mora začutiti da ni noč pravi čas za igranje.