torek, 26. marec 2013

Varstvo otrok


Vprašanje vsakega starša po iztečenem porodniškem dopustu. Ali v zasebno varstvo, vrtec, varstvo na črno ali k starim staršem. Ker so zadnje čase vrtci zelo polni in seveda je vrtec prevelik finančni zalogaj starši iščejo različne oblike varstva. Le malo staršev ima  svoje starše že v pokoju da bi lahko popazili na otroke. Vsako varstvo ima svoje prednosti, slabosti in pomanjkljivosti. Je pa odločitev staršev povezana predvsem z zaupanjem kajti svojemu otroku želijo res najboljše.
Varstvo otroka pri varuški v času ko so starši odsotni je ena izmed oblik varstva za vašega otroka. Pri iskanju varuške naj vam pomagajo prijatelji, sosedi, znanci, sodelavci, razni študentski servisi. Vendar pri iskanju varuške je največji problem najti varuško kateri boste lahko zaupali vašega otroka. Seveda je odvisno kakšno varstvo potrebujete, koliko dni na teden, koliko ur, je otrok že vključen v kakšne dejavnosti tako da rabite še prevoz, prehranjevanje in še…Slabosti varuške je pa v tem da je lahko tudi precej dražja od varstva pri starih starših ali celo od vrtca. Zato se je potrebno prej pozanimati in dogovoriti z varuško.
Vrtec je vsekakor najboljša rešitev je pa povezan z finančnimi sredstvi. V vrtcu je poskrbljeno za otroka z strani vzgoje kajti v vrtcu so vzgojitelji strokovno usposobljeni. Prav tako vam ni potrebno skrbeti za prehrano, za pripomočke za nego, za higieno, prostori so primerni in ustrezajo zakonskim normativom. Programi v vrtcu so sestavljeni tako da pokrivajo vsa področja za otrokov razvoj. 
Ima pa vrtec tudi slabe lastnosti. Otrok bo hitreje zbolel ker je izpostavljen večjemu številu insektov,virozam,bakterijam.Vrtci so tudi prezasedeni in prihaja do pomanjkanja prostorov zato otroka vključite v vrtec čimprej. Seveda vrtec ima tudi svoja pravila in obveznost staršev. Čas delovanja vrtca oziroma varstva je določen zato je potrebno poiskati vrtec ki ima čas poslovanja tudi v popoldanskem času, kajti v vrtcu lahko otrok preživi devet ur kar je določeno z zakonom. Vsak starš se sprašuje kako bo poskrbljeno za njegovega otroka zato je odločitev zelo težka.