sobota, 16. marec 2013

Prednosti dojenja

Vredno je začeti dojiti. Materino mleko je prva tekočina, ki jo dojenček zaužije. To mleko je izredno bogato z beljakovinami in protitelesci in je torej otrok ves čas dojenja zaščiten pred okužbami.
V veliko pogledih vpliva na otroka pozitivno. Je za otroka lahko prebavljivo, tudi ga ne napihuje in preprečuje trebušne krče. Kar je najbolj pomembno da otroku zvišuje odpornost. Pred različnimi alergijami kot v otroštvu kot naprej v odraslosti. Vsebuje veliko več hranljivih snovi kar vpliva na rast otroka.




Za otroka in mamico je to tudi neposredni telesni stik, ki daje otroku občutek varnosti, bližine in spodbuja tudi medsebojno ljubezen. Dojenje je za otroka najprijetnejša tolažba, kadar je nerazpoložen,ali celo bolan.  Z dojenjem boste tudi vi kot mamica naredili ogromno zase. Ravno dojenje vam bo pomagalo, da dosežete telesno težo ki ste jo imele pred nosečnostjo. Odvečni kilogrami se na prijeten način počasi pretvarjajo v mleko. 
Med dojenjem otroka se tudi spočijete, saj vam ni treba tekati okrog po stekleničke ali celo v kuhinji pripravljati mleko. Zmanjša se tudi verjetnost, da bi mamice zbolele za rakom na dojke.
Poskrbite torej da bo dojenje čim prijetnejše, predvsem za vašega malčka, zaupajte si in dajajte dojenčku vse kar potrebuje.