sobota, 16. marec 2013

Ločevanje ritma dan-noč

Dojenčki nimajo še občutka za ločevanje noči od dneva. Za starše je kar precej nerodna in neprijetna stvar če dojenček zamenja dnevno in nočno spanje. Zato njim kot starši z različnimi nasveti pomagajte, prepričajte naj svoje spanje osredotočijo predvsem na nočne ure, podnevi pa le na počitek.
Prvi tak postopek,da bo ločeval nočno in dnevno spanje je da ga okopate oz pred nočnim spanjem umijete, preoblečete v druga sveža, mehkejša oblačila. Položite ga tudi kar v njegovo posteljico v sobi, in ga tudi uspavajte tam. Lepo ga tudi zavijte, najboljše je tudi če kar v spalno vrečo oz tako imenovan kokon. Bo bolj utesnjen in lastni gibi ga ne bodo predramili. Pomembno je tudi da sobo ponoči zatemnite, podnevi ko spi pa nič ne moti če bo bolj svetlo. Poskrbite tudi za temperaturo v sobi, da bo topla ko ga boste prinesli v sobo in da bo topla tudi ostala.
Razumljivo je seveda tudi, da se bodo dojenčki ki jih mamice dojijo, ponoči pogosteje prebujali.
Nočni obroki naj so čim krajši. Naredite tudi razliko v tem da se ponoči med dojenjem z njim ne pogovarjate ali se z njim igrate,crkljate. Bodite mirni. Razlike v aktivnosti in hrupu so najvplivnejši dejavniki za ločevanja dnevno-nočnega ritma. Ko začne jokati, pojdite takoj k njemu, da ne bo imel toliko časa da bi se od nesrečnega jokanja hitro popolnoma zbudil.
Dojenček se bo s večjo starostjo tega tudi navadil in ponoči spal dlje časa.