torek, 26. marec 2013

Alergije pri otrocih


Otroci imajo zelo visoko tveganje za alergije sploh tisti katerih starši ali bratje in sestrice že imajo alergije. Zato je zelo pomembno kakšno hrano otrok uživa. Tveganje da ima otrok alergijo na hrano ima tudi prekratek čas dojenja, uvajanje goste hrane pred četrtim mesecem starosti, tudi kajenje v nosečnosti. Gosta hrana se lahko postopoma uvaja šele po šestem mesecu starosti. Ker je vedno več otrok z alergijami bi naj otrok dobil po šestem mesecu starosti vso primerno hrano vendar v majhnih količinah. Samo tako lahko telo otroka spozna alergene in imunski sistem postane bolj močan in ne pride do alergijske reakcije. Če se alergija vseeno pojavi je potrebno alergen oziroma tisto hrano črtati z jedilnika. Nekatere alergije izginejo do drugega leta starosti, alergije kot so na jajca, mleko, gluten pa lahko trajajo celo življenje.
Alergija na laktozo: pri tej alergiji se pojavi napenjanje, driska, krči v trebuhu, slabost. Pri tej alergiji telo ne more prebaviti mlečnega sladkorja. Alergija na sadje kot so jagode, kivi se pokaže z izpuščaji. Huda alergija se lahko pokaže tudi z uživanjem oreščkov prav tako je zelo huda alergija na gluten.
Pri alergiji na gluten se pojavi driska, napihnjenost, prebavne motnje lahko tudi zaprtost, napihnjen trebušček, okončine mišice postanejo ohlapne. Pri alergiji na gluten se pojavi slabokrvnost, vnetje želodčne sluznice. Gluten je skrit v številnih izdelkih, kot so pšenica, rž, ječmen, oves, gotovi pripravljene jedi, kruh ,testenine in še veliko več.. Pri alergiji na gluten je nujna doživljenska  brezglutenska dieta.


Zelo močen alergen so tudi jajca. Prav tako so jajca v večini pripravljenih izdelkov kot so čokolada,sladoled,majoneza,testenine,pecivo in še mnogo več. Alergija na jajca se pokažejo v koži kot tudi v prebavnih motnjah.
V vsakem primeru ko opazite pri otroku da reagira na hrano ki povzročajo motnje poiščite zdravniško pomoč.