ponedeljek, 18. marec 2013

Nedonošenček


Vsaka mamica si želi da bi se otrok rodil zdrav, da ne bi imela prezgodnji porod. Vsak prezgodnji porod je velik šok za starše. Nedonošenčki so manjši od ostalih novorojenčkov in potrebujejo vsekakor posebno nego. Nedonošenčki so dojenčki ki so rojeni pred  29 tednom nosečnosti in do 37 tedna. Ker je danes tehnologija in zdravstvo z velikim znanjem se prav tako nedonošenčki razvijejo če le kažejo ob rojstvu kanček življenja.
Nega nedonošenčkov je posebna, zahteva posebno oskrbo. Taki dojenčki se razlikujejo po teži, velikosti. Z njimi moramo ravnati nežno in umirjeno. Pazljivi moramo biti tudi na hrup, svetlobo, biti je more čim manj. Nedonošenčki imajo oslabljen imunski sistem, tako lahko zelo hitro pride še do večjih zapletov. Pri sami negi tak otrok potrebuje posebne prijeme pri previjanju, hranjenju, preoblačenju. Potrebuje tudi večjo pozornost, starši mu morajo zagotoviti dovolj miru in časa.
Nedonošenčki so prav tako čustveni zato je stik z mamico ali očetom še bolj potreben. Če je otrok v inkubatorju ga prav tako lahko pobožate, poljubčkate mu stojite ob strani. Razvoj nedonošenčka je lahko počasnejši in nereden, vendar v večini primerov dohitijo svoje vrstnike.