nedelja, 24. marec 2013

Dvigovanje dojenčka


Dvigovanje dojenčka

Kako pravilno dvignemo dojenčka in ga držimo ?
Z eno roko primemo pod spodnjim delom hrbta, z drugo roko pa držimo glavo in vrat. Zdaj ga obrnemo na bok, z desno roko pa ga primemo med nogice ga rahlo zasukamo primemo pod hrbtenico ter si ga položimo na roko.
Kako dojenčka pravilno držimo?
Dojenčka v roki držimo trdno vendar ne premočno. Glava dojenčka naj bo malce višje od komolca, telo se naj dotika vašega telesa, drugače pa naj počiva na roki. Dojenčka lahko tudi obrnete tako da je z obrazom navzdol. Pri tej drži ga primite med nogicami z drugo roko pa podprite njegov obraz.
Polaganje dojenčka
Dojenčka ne stresajte ker je glavica velika in težka in se giblje naprej in nazaj zaradi tega lahko pride do popokanja žilic z tem do možganskih krvavitev. Taka stvar se lahko konča z krči, slepoto, gluhostjo, poškodbami možganov. Otrok se pri odlaganju najprej na podlagi naj dotakne ritke, ko odmaknete še roko položite trup in glavo.
Otroka nikoli ne držite brez da bi mu podpirali glavico. Vedno ga držite bolj k sebi kot stran od sebe, otrok naj čuti dotik. Z otrokom ravnajte nežno brez sunkovitih gibov. Ne bodite nasilni in ne kričite.