ponedeljek, 1. april 2013

Kakšna naj bo soba za vašega otroka

Najpomembnejše pri opremljanju sobe za otroka je da se otrok v sobi dobro počuti. Dobro počutje dosežemo z tem da pri opremljanju otroške sobe upoštevamo starost, želje in seveda potrebe.

Pohištvo sobe naj bo stabilno, močno, oblikovano brez ostrih robov  v toplih barvah kjer se bo otrok počutil varno in prijetno. Z odraščanjem otroka se oprema in želje otroka spreminjajo. Zato je ob nakupu sobe za novorojenčka pomembno da je oprema sobe primerna še za večjega otroka. Komoda z previjalnim delom je kos pohištva katerega lahko uporabite kasneje kot omarico. Kombinirana postelja je kos pohištva otroške sobe ki je kot posteljica za majhne, kasneje z predelavo služi kot miza z predali. Za manjše otroke naj so police v omari dosegljive tako da se otrok lahko sam obleče. Pri prostorski stiski je pomembno da so kosi pohištva funkcionalni tako da ostane tudi prostor za igranje.
Če ste se ob nakupu otroške sobe odločili da bo sobo uporabljal vaš otrok skozi leta odraščanja izberite čim bolj univerzalno in umirjeno pohištvo, sobo pa naknadno lahko spreminjate z dodatki, nalepkami, slikami. Pri izbiri dekoracije naj sodeluje tudi otrok seveda če je že dovolj velik, kajti barve vplivajo na počutje in delovanje vašega otroka. Pri oblikovanju otroške sobe naj bo čim več različnih umirjenih barv, barve spodbujajo otrokovo domišljijo.
Pri izbiri otroške sobe je pomembno da so materiali pohištva čim bolj na naravni osnovi, kot so barve,laki. Zelo pomembno je tudi da so kosi pohištva prilagojeni starosti otroka.
Del otroške sobe so tudi tla sobe. Najprimernejši sta laminat kakor tudi parket. Da otroku ne drsi poskrbimo z ne drsečimi tekstilnimi podlogami. Ker tekstilni izdelki povzročajo tudi alergije zato pazljivost ob izbiri ne bo odveč.